KUNDCASE

Strömma turism

Historiska människoöden levandegörs på Birka

Älgmannen, Ynglingen, Kvinnan med den gröna bägaren och Krigarkvinnan. Det här är historiska människor som du nu har möjlighet att lära känna i den nya utställningen Begravd på Birka.


Birka Åtta.45 Tryckeri

På 750-talet bildas Sveriges första stad: en tätort och handelsplats som får namnet Birka. I två decennier sjuder Birka av liv och som mest bor här omkring 1 000 personer. Men vilka var de? Och hur levde de? Genom att rekonstruera och ställa ut gravar och dess innehåll får besökare en helt unik inblick i hur livet kunde se ut för en Birkabo under platsens tillkomst, blomstringsperiod och avveckling.

Det är ett engagerat samarbete mellan forskare, hantverkare, återskapare, fotograf och inte minst de drivande krafterna Veronica Björkman och Linda Wåhlander som gör att vi kan lära oss mer om vår historia. Åtta.45 Tryckeri har hjälpt till med utställningsmaterialet, som skyltar och de stora foton som med hjälp av modeller och återskapade kläder, redskap och vapen gestaltar människorna i gravarna på ett imponerande sätt. En bit in i projektet bestämde man sig även för att sammanställa utställningsmaterialet i en bok som skrevs tillsammans med de forskare som medverkat med sin expertis i utställningen och trycktes av Åtta.45

 

Birka Åtta.45 Tryckeri
Birka Åtta.45 Tryckeri

– Åtta.45 har hjälpt oss massvis med utställningen, det har varit ett jättebra samarbete. Peter Ögren har varit otroligt tålmodig och både svarat på tusentals frågor och kommit med glada tillrop. Alla vi har mött på tryckeriet har varit jättetrevliga. Vi fortsätter mer än gärna att samarbeta med Åtta.45 och vi rekommenderar gladeligen andra att göra detsamma, säger Veronica, verksamhetschef för Birka Vikingastaden på Strömma Turism & Sjöfart.

Linda, museipedagog som förutom att ha skapat utställningen tillsammans med Veronica även är sömmerska och hantverkare och som i samarbete med Historical Textiles har tagit fram och sytt dräkter till utställningen, fyller i:

– Det är ett så fint tryck Åtta.45 har gjort för de stora bilderna och boken. Peter har varit väldigt hjälpsam – jag är otroligt tacksam för det stöd vi har fått från Åtta.45.

När vi under arbetets gång kom fram till att vi även ville sammanställa utställningsmaterialet i en bok såg man inga som helst problem och resultatet blev verkligen som det jag såg framför mig. Boken har fått ett jättefint mottagande, många skriver till oss och tackar. Jag har fått skicka boken till så många olika länder – trots att den hittills bara kommit ut på svenska!

 

Birka Åtta.45 Tryckeri
Birka Åtta.45 Tryckeri

När den mest vapenrika krigargraven på Birka under ett forskningsprojekt 2017 visade sig tillhöra en kvinna – och inte en man som man tidigare trott – väcktes stor uppmärksamhet i världen. Det går med andra ord fortfarande att hitta ny information kring vikingatiden, även bland fynd från tidigare utgrävningar.

– Intresset för Birka och vikingatiden bara växer och växer, särskilt bland våra internationella besökare. Det är en trend vi sett de senaste fem åren ungefär. Många kommer med förkunskaper, och med den här utställningen ville vi bredda bilden av Birka, samt försöka besvara de frågor våra besökare har. Jag vet till exempel inte hur många hundra mejl jag fått om krigargraven, säger Veronica.

Genom att rekonstruera och berätta om varje föremål i de tre gravarna från tre olika perioder i Birkas historia öppnas en historisk tidskapsel. Plötsligt står besökaren framför en realistisk bild av en riktig person som tveklöst kunnat bjuda på otroliga berättelser från vikingatiden. Tack vare arbetet från alla inblandade kan vi inte bara få en bättre förståelse för historien – vi kan också leva oss in i den.

 

Birka Åtta.45 Tryckeri

– Det känns som att det är riktiga personer vi har fotat, att det faktiskt är människor från vikingatiden som står där, säger Linda.

Utställningen är också en hyllning till hantverkare genom alla tider, både de som skapat de ursprungliga textilier, vapen och redskap som finns i gravarna och de hantverkare som med hjälp av fragment kunnat återskapa fynden och ge människorna i gravarna en kontext.

Än idag syns spår efter de som levt och verkat på Birka. Med utställningen Begravd på Birka är spåren mer levande än någonsin.

Läs mer om utställningen på webben: birkavikingastaden.se

 


Text: Malin Pumplun
Foto: Tallee Savage
Denna artikel publicerades i nr 2 2020 av Åtta.45 Magasin