KUNDCASE

G.A.D

Hantverk med kärlek till naturen.

Gedigna möbler i naturmaterial och ett miljötänk som löper som en röd, eller kanske grön, tråd genom verksamheten. I Hemse är hantverk och hållbarhet en förutsättning.

 


G.A.D är ett företag som skapades med hjärtat.

Året är 1997 och Kristian Eriksson har precis lämnat Stockholm och IT-branschen bakom sig. Bopålarna slås ner på Gotland och snart växer ett litet möbelföretag med stor respekt för hantverk och miljö fram. Företaget får namnet G.A.D – Gute Art & Design – och är en motreaktion till massproducerade möbler som säljs billigt.

– G.A.D är ett företag som skapades med hjärtat, inte med hjärnan – vem startar ett möbelsnickeri i Sverige i en tid när alla andra flyttar ut sin produktion! Att komma dit vi är idag har varit en lång resa, säger Kristian.

Inspirationen kommer från klassisk svensk och skandinavisk möbeltradition och natur, och det var viktigt att allt tillverkades hantverksmässigt utan några genvägar. Huvudsaklig formgivare är Kristian själv och formgivningen kännetecknas av enkla linjer, spännande materialmöten och gediget finsnickeri.

Ett eget snickeri var en förutsättning för att kunna få den kvalitet man önskade, och på möbelmässan 1999 står G.A.D med en handfull möbelmodeller som tillverkats i snickeriet i Hemse. Bland modellerna står pallen och bänken Fårö, en möbel i massivt trä med en dyna som kan prydas av antingen lammskinn eller ulltyg. Möbelsverige faller pladask och Fårö belönas med utmärkelsen ”Utmärkt svensk form”. Succén är ett faktum och beställningarna börjar trilla in.

Stilrena möbler står sig starka oavsett hur trender kommer och går.

All tillverkning sker i Sverige och det råder febril aktivitet i Hemse där nästan alla möbler tillverkas i det egna snickeriet av duktiga finsnickare som brinner för det de gör. För att upprätthålla kvaliteten har man gemensamt beslutat att varje snickare signerar sin produkt när hen har godkänt den. Möblerna tas fram för varje kund i högklassat massivträ med genomgående tappar, glidlister, sinkade lådor och färgmässigt sammanhållet trä. Ingen detalj är för liten för att lämnas åt slumpen.

– Som formgivare använder jag gärna material som lammskinn, gotländsk kalksten och stål som kontrasterar mot finsnickeriet. Det ger spännande materialmöten som framhäver den kvalitet vi vill stå för. Design och tillverkning tar tid men den färdiga möbeln kommer att finnas kvar i generationer framöver, säger Kristian.

G.A.D:s stilrena möbler står sig starka oavsett hur trender och säsongens färger ser ut, vilket gör att det alltid är värt att ta hand om sin möbel. Med massiva material och varsamma tillverkningsmetoder kan en möbel alltid återställas till nyskick – även efter många års användande. På så vis håller möbeln inte bara för tidens tand, utan även för ett designkräset öga.

”Vi har blivit bortskämda med bra service”

– Varje möbel är ett personligt åtagande för oss och vi har en miljömässig produktion. Det finns inget miljöfarligt i vårt framtagande av en möbel – därför känner vi inget behov av att miljöcertifiera olika delar av vår tillverkning, då allt i processen är hållbart, säger Kristian.

En möbel från G.A.D är inget spontanköp; en typisk G.A.D-kund har sneglat på möbeln ett tag, tagit hem en katalog och funderat en stund innan man lägger en beställning.

– Ett tag trodde vi – som så många andra – att vi inte skulle behöva så mycket tryckt material, men kunderna vill fortfarande ha något att bläddra i och fundera kring. Vårt formspråk är ju det vi lever på, så det är väldigt viktigt att allt Åtta.45 Tryckeri gör för oss harmonierar med det, säger Kristian.

Att plocka upp materialval och design i trycksakerna har alltid varit viktigt.
– I början av vårt samarbete ville Kristian ha ett papper som påminde om kalksten och vi hittade ett härligt, obestruket papper som vi tryckte de första katalogerna på. En trycksak tittar man inte bara i, utan upplever också när man tar i den, säger Jacob Fischerström, säljare på Åtta.45 Tryckeri.
Mycket gör man själva på G.A.D, men Åtta.45 hjälper till med bilder, prislistor, inbjudningar, vykort, utskick och såklart G.A.D:s stora katalog som kommer ut ungefär vartannat år.

– Vi har arbetat ihop i flera år nu och blivit nöjda varje gång, det har varit hur smärtfritt som helst och man får nog säga att vi har blivit bortskämda med bra service, säger Kristian.

Drygt 20 år har gått sedan man tillverkade sin första möbel i Hemse-snickeriet och på G.A.D märker man en förändring. Kunderna efterfrågar hållbara produkter, gärna i naturmaterial.

– Vi har liksom legat rätt i tiden i tjugo år, men nu har omvärlden kommit ikapp oss ordentligt den senaste tiden. Det är annorlunda att ha naturliga möbler runt omkring sig, det ger en helt annan känsla, säger Kristian. Att efterfrågan på hållbara produkter skulle klinga av verkar osannolikt, och på G.A.D arbetar man precis som vanligt med att hålla sig aktuella och i samklang med naturen. Till exempel tillverkas den helt nya serien Klinte styckvis till varje kund efter beställning.

– Vi märker nu att nästa generation som är miljö- och kvalitetsmedveten kommer till oss. Det ger oss nya diskussioner och erfarenheter som vi tar med oss när vi utvecklas och tar fram nya produkter, säger Kristian.


Text: Malin Pumplun
Foto: G.A.D
Denna artikel publicerades i nr 1 2020 av Åtta.45 magasin.