En nyhet från Åtta.45 Tryckeri

Visste du att det är lättare att läsa tryckt text?

Forskningsrapport: du läser bättre och snabbare på papper

 

Analys jämför tryckt media med läsplattor
I en stor studie visar resultatet att det finns klara fördelar med att läsa på papper. Forskningen baseras på fler än 170 000 deltagare mellan år 2000 och 2017. Studien fokuserar främst på läsförståelse och kom fram till att det går fortare att läsa och förstå innehåll på papper. Text på papper uppfattas lättare än på skärm om läsaren är under tidspress. Det går alltså snabbare att förstå och tyda en text på papper.

Lättare ta till sig informativa texter från trycksaker
Speciellt informativa texter eller information blandad med berättande text uppfattas bäst på papper. Endast berättande text tycks fungera lika bra på papper som på skärm. Likaså om mottagaren har obegränsat med tid på sig.

Läsförståelsen påverkar hela samhället
Analysen har gjorts av forskarna Vargas, Delgado och Salmerón från universitetet i Valencia och Ackerman från Tekniska institutet i Israel. Rapporten visar att vi bör vara uppmärksamma på hur läsförståelsen påverkas när nu hela samhällen verkar ha siktet inställt på att växla över till digital kommunikation.

Det är viktigt att barn läser pappersböcker
Resultaten tyder på att pappersbaserad läsning borde favoriseras men att det är orealistiskt att rekommendera människor att inte läsa digitalt. Däremot bör inte resultaten helt förkastas då det på sikt skulle kunna försämra läsförståelsen hos vissa och rent av hämma läsförståelsen hos barn.

 

Åtta.45 Tryckeri Logotype

Frågor? Vi hjälper dig gärna och snabbt!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.