En nyhet från Åtta.45 Tryckeri

Trycksaksskolan – att välja papper och format

Papper

Det finns hundratals olika papperskvaliteter i en mängd olika varianter. Frågor som man kan ställa sig inför pappersval:

• Vad skall trycksaken användas till och vad har den för livslängd?
• Vad får det kosta?
• Ska text eller bild prioriteras?
• Tryckteknik?
• Efterbehandling?
• Miljömärkning?

Pappersval styrs ofta av trender. Ibland är det mer populärt med bestruket papper – ibland med obestruket. För att bilder ska bli bra behövs ett vitt papper, för att läsbarheten skall bli optimal passar ett lätt gultonat papper bättre men man kan gå en medelväg. Ofta har man ett kraftigare papper som omslag då behöver det bigas (vikmarkering så fibrerna trycks ihop) innan falsning, annars kan det spricka i ryggen. Papper över 150 g/m2 och obestrukna över 200 g/m2 bör bigas före falsning.

Relief och Lack

Ibland vill man ha en extra effekt på sin trycksak, då kan man skapa en relief. Man präglar en del av papperet antingen uppåt eller nedåt. Om man vill lacka sin trycksak skall man tänka på att använda ett bestruket papper för att få glans. Att lacka ett obestruket papper ger inte nån högre glans däremot ger det ett bra skydd mot smuts. Det brukar löna sig att använda det papper som tryckeriet vanligtvis använder, tryckeriets så kallade huspapper.

Format

Man kan använda alla möjliga format på trycksaker men oftast håller man sig till standardformaten. A4 är det vanligaste. Formatet anges alltid med bredden x höjden.

A1 594 x 841 mm
A2 420 x 594 mm
A3 297 x 420 mm
A4 210 x 297 mm
A5 148 x 210 mm
A6 105 x 148 mm
A7 174 x 105 mm

Broschyr eller folder?

Vill jag ha en broschyr eller folder?
Är det samma sak? Nej, det är det inte.

En broschyr är klammerhäftad eller limmad. Antalet sidor måste vara jämnt delbart med 4. exempelvis 8, 12, 16, 20, 24 sidor osv.

En folder däremot är en trycksak som enbart består av ett falsat ark utan bindning, exempelvis 4 sidor A4 som består av ett falsat A3 ark.

Om du har frågor angående detta eller behöver hjälp med något?

Kontakta din säljare eller projektledare

 

Åtta.45 Tryckeri Logotype

Frågor? Vi hjälper dig gärna och snabbt!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.