En nyhet från Åtta.45 Tryckeri

Pappersbruk med fokus på hållbarhet

Åtta.45 Tryckeri Iggesund Paperboard

Iggesunds bruk återplanterar varenda avverkad fura

Vi har gjort ett studiebesök i fabriken hos en av Åtta.45 Tryckeri:s leverantörer: Iggesund Paperboard som producerar förstklassiga kartongprodukter.

Iggesund ligger strax söder om Hudiksvall vid Hälsinglands kust och har länge varit känd som en industri- och bruksort. Iggesunds Bruk har anor ända från 1685 när man fick tillstånd att anlägga ett järnbruk vid Iggesundsån. Den nuvarande kartongproduktionen inleddes 1963, och i dag tillverkar man här ett av världens ledande kartongvarumärken, Invercote.


I Iggesund är aldrig avverkningen större än återplanteringen.

 

När vi kommer fram till kartongbruket i Iggesund hälsas vi välkomna, och vi får börja vår rundvandring i det som är grunden för kartongtillverkningen: skogen. Barrdoften är intensiv och härlig, inte minst när vi själva får prova på att sätta tallplantor. När vi gjort vårt bästa för att utöka skogsbeståndet visas vi en mycket avancerad avverkningsmaskin som imponerar:

– När maskinen slår klorna om trädet, vet den vilka delar som duger till plankor, och vilka delar som kan bli flis eller pappers- och biomassa. Det är också häftigt att se med vilken delikat precision man hanterar skogen med hänsyn till exempelvis skyddszoner och vilka äldre träd som ska sparas, säger Dag Wassberg, affärssamordnare på Åtta.45.


Barrdoften är intensiv på bruket. Här väntar träfliset på att förvandlas till Invercote.

 

Sedan 1920-talet har mängden skog i Sverige mer än fördubblats, vilket kan komma som en överraskning för många.

Faktum är att det har varit ett målmedvetet arbete och andelen träarter i våra skogar har blivit fler. Det är med andra ord inte bara gran och tall som omger oss under vårt besök. Efter avverkning, kvistning och märkning läggs de olika delarna i uppmärkta högar. Därefter tar vi oss tillbaka till bruket där vi får följa stockens väg in i massaproduktionen och så småningom blir den till färdig kartong. Från tallen som avverkas i skogen till det färdiga kartongmaterialet är allting spårbart.

– Iggesund och moderkoncernen Holmen har ett mycket starkt hållbarhetsarbete. Över tid har frågorna förskjutits från att vara renodlade miljöfrågor till att numera täcka hela hållbarhetsområdet, säger Johan Granås, hållbarhetschef på Iggesund Paperboard.


Kartongmaskinerna sträcker sig över hundra meter och styrs av operatörer med olika specialkompetenser.

 

Utan en verkligt hållbar affärsidé håller du inte mer än 300 år, som vi gjort. Iggesund Paperboards arbete förärades också med högsta betyg i hållbarhet i den utvärdering som det ledande analysföretaget EcoVadis genomförde i slutet av 2018. Iggesunds båda kartongbruk i Iggesund och brittiska Workington bedömdes tillhöra den bästa procenten av alla företag som EcoVadis överhuvudtaget hade bedömt. Att man tar hand om och förädlar skogen med varm hand är tydligt. När vi tar farväl av bruket och människorna i Iggesund är det med en förnyad respekt.

Och ett och annat barr i skon.

 

Åtta.45 Tryckeri Logotype

Frågor? Vi hjälper dig gärna och snabbt!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.