En nyhet från Åtta.45 Tryckeri

Tydlig och gränsöverskridande – den grafiska symbolen har i alla tider gett oss information

Grafiska symboler Åtta.45 Tryckeri

DOM FINNS ÖVERALLT runt omkring oss i vardagen. Vissa är så självklara att vi inte ens reflekterar över deras betydelse. De guidar oss, ger oss information och vägledning – en enkel form av kommunikation som fungerar helt utan alfabet och språk.

Asklepios stav

Apotek världen över skyltar med en orm som slingrar sig runt en stav. Det är en symbol för Asklepios (1), den grekiske guden för läke­konst. Den universiella användningen är praktisk. Oavsett språk och kultur är symbolen för apotek lätt att känna igen av alla. I USA har flera sjukvårdsorganisationer av okunnighet valt en annan symbol; häroldsstaven Kaducén (2). Den representerar Hermes, en annan gud från den grekiska mytologin. Hermes var köpmännens och tjuvarnas gud. Hans stav ser nästan ut som Asklepios men har två ormar och de två vingarna från hans bevingade skor.

Ruter Hjärter Spader Klöver

Tecken och symboler har genom seklerna ändrat sin form och betydelse. Kortlekens historia kan spåras 1100 år tillbaka i tiden till det tidiga Kina. På 1400-talet började spelkort tryckas med träsnitt med symboler som svärd, mynt, klubbor, bägare. Hundra år senare i Frankrike trycktes enklare och billigare spelkort där symbolerna hade förenklats till spader, ruter, klöver och hjärter, vilket blev stilbildande för nästan alla framtida kortlekar.

Yin Yan

Enligt taoistisk filosofi uppkom yin och yang från en skuggande och en solig sida av ett berg. Yin, det svarta fältet med vit punkt står för kvinnlig energi och kopplas ihop med månen, vattnet, jorden och natten. Yang, det vita fältet med svart punkt står för det manliga och identifieras med solen, elden, himlen, dagen. Inom taoismen påverkas allt i livet av krafterna yin och yang. Samspelet mellan dessa olika energier skapar balans och harmoni i livet.

Ankh

Ankh (1) var den hieroglyf som stod för ordet nhv, dvs livet. Den snarlika Venussymbolen (2) användes för den romerska gudinnan Venus. Denna symbol, ofta kallad ”Venus handspegel”, associeras vanligen som en symbol för livmodern.

Davidsstjärnan

Judendomen är en av världens äldsta religioner men Davidsstjärnan som judiskt församlingsemblem spred sig först under 1600- och 1700-talet främst i de österrikiska och slaviska länderna.

Horus öga

På dollarsedeln svävar det allseende ögat över en ofärdig pyramid med 13 steg som symboliserar de ursprungliga 13 staterna. Symbolen heter Horus öga och symboliserar vaksamhet och gudomligt skydd. På sedeln representerar det vakande ögat att Gud välsignar och vakar över den nya nationens statsbygge. I det gamla Egypten hade pyramiden en direkt förbindelse till stjärnorna och stod för strävan efter det högsta.

Svastika

Själva ordet Svastika är sanskrit, ett urgammalt språk. Svastikan har använts i flera världsdelar under tusentals år. I indisk och persisk kultur symboliserar den solen och lycka. På 1920-talet övertogs symbolen av nazisterna som senare gjorde den till Tysklands riksflagga åren 1935-1945. Svastikans betydelse förändrades för all framtid och numera associeras den med ondska och rasism. Bild: Ganesha (1) – indisk gud avbildad med de heliga symbolerna Aum och svastikan. Till höger (2) ses marcherande nazister.

Fornminne

Ett Sankthanskors (1) kan ses på tidiga gotländska bildstenar från Vendeltid och markerar i medeltida kalendrar Johannes Döparens dag. Idag används tecknet på vägskyltar för att vägleda till sevärdheter. En som tyckte väldigt mycket om symbolen på de svenska vägskyltarna (2) var Steve Jobs. Han bestämde att den skulle pryda Kommandotangenten (3) på Apples Macintoshdatorer.

 

——————————————————————————-

Detta är en artikel ur vår kundtidning Åtta.45 Magasin. Om du har missat den senaste tidningen kan du beställa den genom att skriva din adress och skicka ett mail här!

——————————————————————————-

Läs gärna även artiklarna om Våra ölunderlägg eller vår miljövänliga ECOstand.

 

Åtta.45 Tryckeri Logotype

Frågor? Vi hjälper dig gärna och snabbt!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.