En nyhet från Åtta.45 Tryckeri

Historierna bakom några av historiens mest ikoniska logotyper

Ikoniska logotyper apple Åtta45 Tryckeri Print Media

Låt oss berätta om några kända symboler i vår vardag

En välutformad logotyp är stor tillgång för ett företag och kan bidra till dess framgång på lång sikt. De spelar ofta en central roll i företagets identitet och marknadsföring. Igenkänning av en logotyp kan snabbt kommunicera kvalitet eller pålitlighet och på så sätt locka fler kunder. Symboler och logotyper kan dessutom korsa språkliga och kulturella gränser. Här följer några exempel på ikoniska symboler och logotyper.

 

1. ”RECYCLING” – av Gary Anderson

En av 1900-talets mest välkända symboler är mer aktuell än någonsin. De tre snillrikt böjda pilarna uppmanar oss till återvinning. Logotypen är tyvärr också ett offer för sin egen framgång och reproducerad i många former runt om i världen. Året 1970 var Gary Anderson en tjugotreårig arkitektstudent. Han handritade logon och vann en landsomfattande tävling av Container Corporation of America (CCA), USAs största pappersåtervinnare.

2. ”MCDONALDS” – av Jim Schindler

År 1952 ritade arkitekten Stanley Clark Meston en ny typ av drive-in-restaurang åt McDonalds. ”The Golden Arches” hade en unik formgivning och blev snabbt ett populärt landmärke. Ray Kroc som tog över verksamheten 1961 ville ha en ny logotyp. Jim Schindler som då var chefsdesigner tog de två bågarna i arkitekturen och bildade en ny logotyp i form av bokstaven ”M”.

3. ”I LOVE N.Y.” – av Milton Glaser

Illustratören Milton Glaser designade I LOVE NY-logotypen pro bono för att hjälpa New York att locka besökare och företag till staden. Första gången den användes var 1977. Föga anade någon hur otroligt populär den skulle bli. Förutom att hjälpa turismkampanjen för staden blev logotypen en ikon och är en av de mest lånade visuella idéer någonsin.

4. ”APPLE COMPUTER” – av Rob Janoff

Steve Jobs och Steve Wozniaks arbetade fortfarande i sitt garage 1977 när de bad Rob Janoff, som hade studerat design, att skapa en logotyp åt deras företag Apple Computers. Janoff presenterade sina skisser för Steve Jobs och sedan dess har det bitna äpplet varit symbol för företaget. På 90-talet försvann de färgade ränderna som illustrerade att Appledatorns skärm visade färg vilket var en sällsynthet på 70- och 80-talet.

5. ”RADIOACTIVE” – av Bill Ray och George Warlick

Symbolen skapades 1948 av en grupp vid Berkeley Radiation Laboratory i Kalifornien. De ville utveckla en varningssymbol för de nya radioaktiva materialen. Sedan dess har användningen av en gul bakgrund blivit en allmän indikation på ”fara” (t ex vägskyltar), enligt definitionen av Internationella organisationen för standardisering (ISO).

6. ”OLYMPISKA SPELEN” – av Charles Pierre Frédy

De fem ringarna och deras färger anses representera de fem kontinenterna och deras sammankoppling står för evighet och enhet. År 1913 utformade Charles Pierre Frédy logotypen som dök upp för första gången vid sommar-OS i Antwerpen år 1920.

7. ”THE ROLLING STONES” – av John Pasche

Rolling Stones gav i uppdrag åt John Pasche att designa en symbol för bandets egna skivbolag. ”Tongue and lip” gjorde sitt första uppträdande på innerpåsen till albumet Sticky Fingers från 1971. Sedan dess är den synonym med rockgruppen och finns med överallt i bandets grafik.

 

 

Åtta45 tryckeri logo

 

Frågor? Vi hjälper dig gärna och snabbt!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.