En nyhet från Åtta.45 Tryckeri

Sälj mer med rätt skyltning i butiken

Skylta i butik Åtta45
Från skyltfönstret, genom entrén, längs kundvarvet och i kassan. Dina kunder möter många skyltar på vägen mot ett köp. Med rätt skyltning säljer du mer och förhöjer shoppingupplevelsen.

 

Skylten ovanför entrén och framförallt skyltfönstret kan vara avgörande för att få en person att vilja kliva in i din butik. Rätt skyltning lockar kunder att öppna plånboken, men det gäller att ha en strategi bakom såväl placering som utformning av skyltarna.

Enligt en studie gjord av Handelns utvecklingsråd påverkar skyltar konsumenternas navigering och beslutsfattande i butiken, men att deras påverkan delvis är beroende av hur bekant kunden är med butiksmiljön.

 

Skylta 3 i butik Åtta45

Studien visar att kunder som är bekanta med butiken observerar fler skyltar när de ska fatta beslut, medan kunder som är mindre bekanta med butiken observerar fler skyltar under navigering. Vidare visade studien att när skyltar väl uppmärksammas påverkar de mängden uppmärksamhet som ägnas åt den skyltade produkten. Resultaten från studien visar bland annat att kunders butiksbesök kan underlättas genom att butikskommunikation utformas så att den hjälper kunderna att hitta det de letar efter i butiken.

 

Skylta 5 i butik Åtta45

Att ha för många eller otydliga skyltar är en vanlig miss. Stavfel och konstiga särskrivningar en annan. Vi förklarar hur du gör för att lyckas med skyltningen i din butik.

1. Varumärkesplattformen styr skyltningen
Har du koll på hur du vill att ditt varumärke ska uppfattas? Sammanhållen och tydlig skyltning ger bäst effekt och bidrar till att kommunicera vem du är och vad du står för.

2. Börja utomhus, precis som kunden
Syns din fasadskylt på långt håll och är den rätt placerad och belyst? Hjälp kunderna att hitta till dig. Har du tillstånd kan du fundera på om gatupratare, beachflaggor eller vimplar gör det lättare och trevligare för kunderna att hitta till dig.

 

Skylta 3 i butik Åtta45

3. Maximerar du nyttan med ditt skyltfönster?
Skyltfönstret ska både inspirera och informera. Har du exponerat rätt produkter och tydligt kommunicerat det du vill nå ut med? Oavsett om det är vårmode eller ett reapris du vill att kunden ska upptäcka så behövs tydliga skyltar med tillräckligt stor font. Ett skyltfönster går fort att gå förbi. Fundera också över dina rutiner för ändringar i skyltfönstret och vad de innebär när du beställer nya skyltar.

 

Skylta 4 i butik Åtta45

 

4. Följ kundvarvet genom butiken
Gå in genom entrén (och passa på att kolla så att din skylt med öppettider är korrekt) och försök låta blicken falla så som en kunds skulle gjort. Aktiv försäljning skapas redan här, exempelvis ska gärna varorna i skyltfönstret gå att hitta direkt. Gå vidare genom butiken och kontrollera så att priser och annan information är synlig, att skyltar hjälper besökaren att hitta rätt avdelning och att pågående kampanjer lyfts fram ordentligt i butiken. Bidrar skyltningen till att framkalla rätt känslor? En delikatessdisk och en elektronikavdelning behöver förmodligen olika stuk på skyltarna för att uppmuntra till köp.

Skyltarna ska stödja din försäljning och förenkla shoppingen för kunden. Oftast finns flera olika typer av skyltar i en butik. Mindre skyltar invid produkterna kan exempelvis ge nyttig produktinformation utöver pris och på så sätt avlasta butikssäljarna. I en klädbutik spenderar kunder mycket tid i provrummen, kanske finns det en poäng i att fästa en självhäftande skylt på spegeln som uppmuntrar till att dela bilder på plagg man tänkt köpa på Instagram?

 

Skylta 2 i butik Åtta45

5. Runda av vid kassan
Kassaområdet ska vara så friktionsfritt som möjligt för kunden. Fokusera på tydlighet och på att förstärka kundens känsla av att ha gjort rätt val genom att exempelvis lyfta fram generösa bytesregler eller erbjudanden om medlemskap i kundklubben.

 

Har ni frågor om butiksskyltning? Kontakta oss idag!

 

Åtta45 logo 350pix

Frågor? Vi hjälper dig gärna och snabbt!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.