En nyhet från Åtta.45 Tryckeri

I år röstar svenska folket med valsedlar tryckta av Åtta45

Valsedlar Åtta45 Tryckeri
På söndag väljer svenska folket vilka som ska styra Sverige de nästkommande fyra åren. Vi har pratat lite med Tomas Reinhed, produktionsansvarig på Åtta45, om årets största tryckeriuppdrag: att trycka valsedlarna till kommun-, region- och riksdagsvalet.

 

Hur kommer det sig att Åtta45 fick uppdraget att trycka valsedlar?

Valmyndigheten ändrade förutsättningarna litegrann i upphandlingen inför detta val. Valsedlarna behövde inte tryckas på rulle, vilket varit en förutsättning vid tidigare val. Eftersom att vi är ett arktryckeri så fick vi då också vara med i upphandlingen.

Vi och ett till tryckeri vann till slut då vi kunde erbjuda en garanterad produktion – till bästa pris. Så enkelt var det.

Hur många valsedlar har Åtta45 tryckt?

Oj, vi har tryckt ungefär 450 miljoner. Vi är ju ett av två tryckerier som trycker valsedlar så totalt är det fler som trycks.

Det var en del det, hur länge har ni hållit på?

Vi började med partivalsedlarna vid årskiftet. Sedan följde namnvalssedlarna från och med den 6 maj.

Hur många av dessa är namnvalssedlar?

Den biten är den största, ca 300 miljoner valsedlar har kandidatnamn tryck på sig. Vi har fått ca 1900 st olika original av Valmyndigheten i olika omgångar sedan starten i maj. Jag kan säga att vi är många här på Åtta45 som tagit senare ledighet denna sommar.

Det måste gått åt en hel del papper?

Jo, det är ju Valmyndighetens papper som vi trycker på, Lessebo i tre olika färger, ja det kanske alla känner till om man någon gång har röstat och förseglat sina valsedlar i valkuverten. Ett tusen valsedlar väger ca 1,25 kg, så runt 560 ton papper har alltså gått igenom våra tryckpressar. En hel del papper alltså…

Åtta45:s verksamhet är ju klimatkompenserad. Har pappret någon miljöklassifiering?

Pappret som används heter Lessebo Colorit. Lessebo Colorit är ett obestruket och träfritt papper tillverkad av klorfri (TCF) massa. Pappret är tillverkat i Sverige av Lessebo Paper som är certifierade för bl a FSC®, Svanen och ISO 14001.

Valsedlar Åtta45 Tryckeri
Varför röstar vi inte digitalt via typ telefonen, kanske ni tänker nu..?

Vid en första anblick kan digitala val verka smart. Logga in med bank-id, välj parti, kanske kryssa en kandidat och signera. Snabbt, enkelt och säkert? Nej, faktiskt inte. Vi på Åtta45 vet att det finns många starka skäl att fortsätta med manuella valsedlar. Ett val ska gå att lita på till 100 procent – och vara anonymt. Ingen ska kunna ta reda på vad du röstar på. Men det ska också vara omöjligt att bevisa vad du röstade på, eftersom det annars öppnar för köpta röster eller röstning under tvång. Sedan finns ju hela problematiken med cyber-säkerhet och IT-attacker. Faktum är att det bland de allra flesta it-säkerhetskunniga finns en grundmurad skepsis mot digitala val.

Så valsedeln lever än. En trotjänare i demokratins tjänst, som hjälper oss att genomföra valet av de som ska styra Sverige in i framtiden.

 

Åtta45 tryckeri logo

 

Frågor? Vi hjälper dig gärna och snabbt!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.