Guide

Kartong

Det finns egentligen ingen glasklar definition av hur kartongpapper skiljer sig från vanligt papper, men kartong brukar vara sammansatt av olika skikt och ytvikten är ofta högre än 150 g/m2.

Kartong brukar byggas upp av flera skikt genom att fiberblandningen läggs i flera lager på varandra. På så vis kan man få fram olika egenskaper hos kartongen. Flerskiktsmaterial används i stor utsträckning till grafiska produkter och för olika förpackningsändamål.

Två typer av fibrer används i kartong: mekaniskt och kemiskt behandlade fibrer. Mekaniska fibrer är korta och styva och ger en kartong som är styv och har hög bulk. Kemiska fibrer är långa och flexibla och ger en kartong som är stark och kompakt.

Det finns olika kartongtyper:

SBB (Solid Bleached Sulphate eller solidkartong) består endast av blekt kemisk massa och är uppbyggd med 3-5 lager massa. Vanligtvis är den bestruken på ovansidan men ibland även på motsatta sidan. Tryckbarheten är mycket god och SBB-kartongen är enkel att stansa, biga och prägla.

FBB (Folding Box Board eller falskartong) består av mekanisk massa i mitten och lager av kemisk massa på ovan- och undersidan. Överst (och ibland underst) har man en bestrykning så att kartongen får bra tryckegenskaper.

Om du skall uppnå ett riktigt fint tryckresultat är det viktigt att kartongen har hög ytjämnhet.