KUNDCASE

Bauhaus

Så ritade Bauhaus om kartan för hemmafixaren

Att samla allting under ett tak visade sig vara ett framgångs-koncept – 22 år efter start råder det fortfarande nybyggaranda på Bauhaus. När Bauhaus slog upp dörrarna till sitt första svenska varuhus vällde folket in för att se den nya butiken med det stora sortimentet.


Bauhaus Åtta.45 Tryckeri

Året var 1997 och i Barkarby utanför Stockholm kunde man konstatera att den där majdagen knappast kunde gått bättre.

– Ända sedan start har Bauhaus gått bra i Sverige och vår kurva pekar spikrakt uppåt, säger Johan Thärnström, produktionschef på Bauhaus.

Men för att se hur allting startade måste vi backa bandet till 1960. Då öppnar nämligen det allra första BAUHAUS- varuhuset i Mannheim i Tyskland. Konceptet ”allt under ett tak” introducerades och gjorde stor succé. Tidigare hade professionella hantverkare och privatpersoner varit tvungna att gå till flera olika specialbutiker för att hitta det de behövde till husbygget, renoveringen eller trädgårdsarbetet. Nu fanns allt på ett och samma ställe.

Bauhaus Åtta.45 Tryckeri
Bauhaus Åtta.45 Tryckeri

Till en början riktade sig BAUHAUS till alla gör-det-självare som höll på med någon form av bygge eller renovering. I dag kan även de kunder som inte är intresserade av att göra arbetet själva få hjälp på byggvaruhuset. På Bauhaus kan du få hjälp med att installera och montera allt från en blandare i köket till en hel veranda eller få ditt badrum renoverat. Den breda och tillgängliga servicen ger resultat i de egna undersökningarna där man ser att kundnöjdheten hela tiden ökar.

Sett till övriga Bauhaus-länder ligger den svenska kedjan i framkant – man går faktiskt bäst av alla koncernens länder sett till storlek. Man ligger också långt fram vad gäller nya idéer och innovation, man var till exempel det första BAUHAUS-landet som öppnade en webbshop. År 2017 lanserade man ett nytt varumärke och koncept vid namn Sensum. Sensum är en serie snygga och bekväma möbler i byggvaruhusets high end-sortiment, något som sedan lansering plockats upp av andra länder i koncernen.

 

Bauhaus Åtta.45 Tryckeri

– Vi gör många nya och roliga saker som sprider sig till andra länder, vilket är roligt. Där är ju Åtta.45 ett stort stöd när vi gör något nytt, säger Johan Thärnström.

Samarbetet har pågått i många år, sedan den tiden Johan Thärnström arbetade på Lidl. När han började på Bauhaus 2013 tog han med sig tryckeriet Komplätt, som blev en del av Åtta.45 sommaren 2015.

Från början rörde det sig om mindre tryckuppdrag, men genom åren har samarbetet vuxit och i dag hjälper Åtta.45 BAUHAUS med broschyrer, kataloger, skyltar och alla möjliga typer av material till butikerna. Eftersom de byggts vid olika tidpunkter ser alla BAUHAUS-byggnader olika ut, så det är viktigt att det grafiska språket är detsamma för att skapa enhetlighet

 

Bauhaus Åtta.45 Tryckeri

De många innovationerna och idéerna gör att man ofta behöver det tryckta materialet snabbt:

– Vi kan komma på en bra idé som gärna ska vara färdig i går. Då hör vi av oss till våra kontakter Sören och Åsa på Åtta.45 och så säger de ”Det fixar vi, inga problem”. De löser alla våra panikärenden och när något krånglar. Den snabbheten och lösningsförmågan är en stor anledning till att vi stannat i så många år, säger Johan Thärnström och fortsätter:

– De är väldigt noggranna också, så vi får även kvaliteten. När det är snabba puckar så kan det ju bli något småfel någonstans och det fångar de alltid upp. De har ett bra öga för detaljer. Sedan är det trevliga personer att ha att göra med, vilket alltid underlättar.

I februari i år tog Bauhaus över anrika Fredells två lokaler i Sickla och Knivsta. Sickla i Stockholm är med sina 55 000 kvadratmeter Bauhaus största varuhus hittills i Sverige. Man hade länge letat efter ett centralt läge i huvudstaden, och i Sickla kommer man också ha sin nya distributionsenhet som ska serva kunderna. På så sätt är man inte lika beroende av en extern distributionspartner. I november 2018 öppnade man också sin andra Malmö-butik, så nog pekar BAUHAUS formkurva uppåt alltid.

 


Text: Malin Pumplun
Foto: Ulf Hellerström/Åtta.45
Denna artikel publicerades i nr 1 2019 av Åtta.45 Magasin