ATT BYTA FRÅN PLAST TILL PAPPER KAN REDUCERA KLIMATPÅVERKAN
MED 99 PROCENT!

Publicerad

Åtta.45 Tryckeri Iggesund Branschkoll Förpackning

FÖRPACKNINGSDESIGNERS KAN SPARA MYCKET PÅ MILJÖN GENOM ATT VÄLJA RÄTT

Det är slutsatsen av en studie gjord av IVL Swedish Environmental Research Institute, enligt Iggesund Holmen Group. Utgångspunkten var att studera några av de vanligaste förpackningstyperna och jämföra skillnaderna i klimatpåverkan beroende på valet av förpackningsmaterial. Flera vanliga förpackningstyper och dess påverkan på miljön mättes i projektet.

Det mest lysande exemplet var en förpackning för glödlampor. Genom att tillverka förpackningen av kartong istället för plast så sänktes klimatpåverkan med hela 99 procent.

I det exempel som var mest gynnsamt för plast jämfördes en kartongförpackning innehållande 500 gram pasta med motsvarande mängd pasta packad i en mjuk påse i plast. Slutsatsen var att plastpåsen har en 3,25 gånger större klimatpåverkan än kartongkartongen. Trots att plastförpackningen inte går att stapla och inte skyddar varan på samma sätt som kartongen.

”Beslutsfattare i förpackningsbranschen måste känna till effekterna av sina materialval”,

säger Johan Granås som är hållbarhetsansvarig på Iggesund.

– Många produkter måste förpackas med plast i dagsläget, men det finns massvis av förpackningar som enkelt skulle kunna bytas mot papper utan att förlora några funktionella egenskaper. Och det är ett logiskt ställe att börja på om vi vill reducera förpackningars miljöpåverkan, säger Johan Granås.

Här kan du läsa hela artikeln.

Åtta.45 Tryckeri logo

Taggar: nyhet